Terwijl ik schrijf, kijk ik om mij heen. Dit is het dan. Een piepklein vakantiehuisje in Zandvoort. De meeuwen krijsen en bij storm hoor ik de zee bulderen. De wind, soms ook de regen, komt op visite via de deur en het raam. De herten stappen en grazen regelmatig rond het huisje. Het is zo anders dan bedacht.

Een jaar van uitersten
Ik kijk op de laatste dag van 2020 terug op een jaar van uitersten. Van bewegen en stilstaan, van weggaan en terugkomen, van loslaten en vasthouden, van ver weg zijn en zo dichtbij, van dichtbij zijn en toch zo ver weg. Had je mij een jaar geleden gezegd dat ik na 8 verhuizingen in Nederland tijdelijk in Zandvoort zou wonen, dan had ik je voor gek verklaard, ik zou namelijk vertrekken.

Ik was mijn werk en daardoor zó mijzelf kwijt
2018 was het jaar waar anders begon. Door een onverwachte niet lopende samenwerking was mijn werk geen pretje meer. Pardoes kwam ik in januari 2018 thuis te zitten, het begin van een lange weg. Tegelijkertijd startte ik met het jaarprogramma van 365. Elke dag kreeg ik per e-mail een opdracht en inspiratie over groei en ontwikkeling. De eigen regie terugnemen in je leven. Die was ik inderdaad verloren. Sterker nog: ik was mijn werk en daardoor zó mijzelf kwijt.

Een ton op de bank
Eén van de opdrachten van 365 was om een jaarthema te bedenken; waar mag jouw jaar over gaan? Ik dacht lang en zorgvuldig na, want ik vernam dat iemand ooit als jaarthema had: een ton op de bank. En aan het einde van het jaar had zij inderdaad een Ton op de bank, met hoofdletter T. De goede man en de bank waren anders dan bedoeld, maar gelukkig niet minder welkom. Pas op wat je wenst, het kan zomaar anders geïnterpreteerd worden door het universum. FLY to BLOSSOM werd mijn eerste jaarthema ooit.

FLY to BLOSSOM
FLY staat voor First Love Yourself, aangezien het toch allemaal begint bij jezelf. Wanneer je houdt van jezelf, zorg je beter voor jezelf en ben je liever, geduldiger en zachter naar jezelf toe. En mocht het universum mijn thema anders interpreteren, dan vlieg ik graag naar verre oorden om tot bloei te komen. 2018 werd een innerlijke reis naar meer zelfliefde. En vanuit die vrijheid kwam geheel onverwacht die ene speciale man op mijn liefdespad.

Zij van BLOEI!
Ook Anne-Lies, Zij van BLOEI, kwam op facebook voorbij vliegen. Ik kende haar niet. Maar het ging over kleuren leren op Bali bij BLOEI! Je raadt het vast, met het jaarthema FLY to BLOSSOM was er geen ontkomen aan, ik had daar te zijn. Dat ‘iets met kleur’ nam ik op de koop toe. Ik zette alles op alles om dat ook voor elkaar te krijgen en stalkte Anne-Lies, omdat ik wilde betalen voor the whole package. Geen weg terug, ik vlieg naar BLOEI! Dichter bij mijn jaarthema kon ik niet komen.

Droom Durf Doe
2019 mocht van mij gaan over dromen, durven en doen. Ik droom, ik durf en ik doe. Dromen vanuit mijn diepste ik. Durven te dromen zonder grenzen en vooral dromen handen en voeten geven. Samen met mijn vriend ging ik naar Bali. Ik bleef langer voor de cursus.

Verander je kleurkeuze en verander mee
Het ontdekken van de kleuren en mijn reis op Bali hebben mijn leven voorgoed veranderd. Het is dan ook echt zo: verander je kleurkeuze en verander mee. Op Bali is het zaadje gelegd voor één van de websites: kracht van kleur. Ik droomde ook van schrijven en volgde blogworkshops.

Naar het buitenland
In 2019 ontstond vervolgens de droom om voor een lange tijd naar het buitenland te gaan, onderzoeken of we daar zouden willen wonen. Oh zo eng om die droom in de ogen te kijken en handen en voeten te geven.

Dare to share
Januari 2020 begon ik met schrijven, wat een bevrijding om los te komen van de beperkingen die ik mijzelf oplegde, gevoed in een ver verleden, maar door mijzelf in leven gehouden. Tot ik het in 2020 van mij afschudde, aangemoedigd door Marije van Blogzinnig, ondersteund door mijn gekozen jaarthema: Dare to share. Eenmaal vrij, ratelden er zoveel zinnen uit mijn pen, verhalen drongen zich op. Het waren de jongeren die ik ooit heb begeleid die naar buiten kwamen. Zij wilden gezien, gehoord en gevoeld worden. De verhalen schreven zichzelf.

Het avontuur tegemoet
Op 4 februari 2020 stonden wij oog in oog met onze kinderen en familie. Traantjes wegpinkend, lange knuffels geven en loslaten. De fysieke nabijheid van onze loved-ones loslaten was het aller aller moeilijkst. Natuurlijk was het ook loslaten van overbodige spullen, van onze vaste woonplek in Amsterdam en het werk. Dat voelde roze knettersuiker zo spannend. Daar gingen we, het avontuur tegemoet.

Leven zonder tijd en zonder vast plan
We hebben veel prachtigs gezien en mensen met mooie verhalen ontmoet, die nog verteld en geschreven gaan worden. Reizen samen door Thailand en daarna zou Bali volgen. Wie weet wat nog meer, leven zonder tijd en zonder vast plan. Elke week schreef ik daar mijn blogs voor Blogzinnig en kreeg ik zoveel prachtige reacties, het was een fijne stimulans. Steeds meer durfde ik te delen en nog het aller aller leukste: ik durfde mijn leven te gaan delen. Ik trok mijn stoutste schoenen aan, raapte al mijn lef en durf bij elkaar en greep mijn kans op 29 februari. De enige dag dat een vrouw, volgens mijn oma, een man mag vragen, dus ik vroeg Roy, mijn oranje, ten huwelijk.

Corona
Op mijn verjaardag luisterden wij laat in de avond, vlak bij de Cambodjaanse grens, naar de persconferentie. Onze nummer 1 op de vooraf opgestelde lijst met redenen om per direct terug te keren naar Nederland werd geraakt. De kans werd groot dat met het sluiten van de grenzen wij niet binnen 24 uur in Nederland konden zijn bij onze familie en vrienden en dat was voorwaarde nummer 1.

Terug naar Nederland
Een heel terugreisavontuur begon al diep in de nacht. Op 17 maart waren we zonder huis of baan terug in Nederland. Blij dat we dichtbij zijn, het is en was zo nodig. Onze prioriteit ligt waar het hoort te liggen bij onze loved-ones, toen en nu en dat voelt zo goed.

Zandvoort
Hier ben ik, in een piepklein huisje zonder enige afleiding, behalve de zee en de krijsende meeuwen. Er is veel in Zandvoort ontwikkeld en geboren in alle rust en ontspannenheid:

Met het ontwikkelen van de online kleurkaartleggingen op www.krachtvankleur.nl is de magie van kleur binnen handbereik voor iedereen. Laagdrempelig en toch diepgaand. Zo mooi, al zeg ik het zelf.
De website www.droomdurfdoe.nl geeft een overzicht van onze dromen en wat we aanbieden.
Nu kan je het e-book met tips – en wat je allemaal moet regelen in Nederland voordat je langdurig naar het buitenland vertrekt – vinden op de website www.langdurignaarhetbuitenland.nl, super handig wanneer je droomt over vertrekken. Voorpret is heerlijk.

ColourNostics practitioner en vrijwilligerswerk
In 2020 heb ik ook mijn opleiding afgerond tot ColourNostics practitioner en heb ik weer mooie kleursessies online mogen geven. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan om jongeren te ondersteunen in hun thuissituatie, zonder fysieke school tijdens de semi-lockdown. Omdat ‘niets’ voor de maatschappij doen tijdens crisis niet zo mijn ding is.

2020 was het jaar van het meebewegen en dromen waarmaken in jezelf, ongeacht wat er om je heen gebeurt.

Mijn boek: De juf die geen juf is
Super trots en zeker nooit verwacht is het boek ‘De juf die geen juf is’, ook in Zandvoort geboren. Op 8 december had ik mijn droom voor het eerst in mijn handen en nu zijn er al vele exemplaren via www.dejufidegeenjufis.nl gekocht. Hoe bijzonder om de reacties te lezen, de reviews en de e-mails van mensen die geraakt zijn door de verhalen. Het raakt ook mij. Wat een jaar.

Schaamteloos in het licht
Met dankbaarheid neem ik afscheid van 2020 en omarm ik 2021.
Benieuwd wat mijn jaarthema mij gaat brengen: schaamteloos in het licht. Zo spannend weer en het geeft mij zoveel zin, zin in het vervolg.

Weet jij al jouw jaarthema? Ik hoor het heel graag. Dat jouw dromen het licht mogen zien in 2021, met liefs uit Zandvoort.

Wil je op de hoogte blijven?

Leuk! Meld je nu hier aan en wij houden je op de hoogte van onze verhalen en activiteiten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This

Interessante pagina?

Deel de pagina dan via jouw sociale media. We zijn je dankbaar!