Het zijn toch gewoon mensen, net zoals jij en ik

Waarom krijgen sommige mensen alles voor elkaar? Leven ze hun dromen. Zijn ze succesvol in het leven. Het zijn toch gewoon mensen, net zoals jij en ik. Dus waar zit het verschil?

Zo’n vraag is natuurlijk niet 1-2-3 te beantwoorden. Er zijn veel verschillende aspecten die bijdragen aan het realiseren van je dromen. Maar er is in ieder geval een kenmerk wat veel mensen die we als ‘succesvol‘ beschouwen, met elkaar gemeen hebben. Ze denken in kansen!

We beperken onszelf

Stel, je denkt ‘Wauw, wat een gave auto, die zou ik wel willen hebben’.
Dan denkt het merendeel van de mensen daar gelijk achteraan ‘Maar daar heb ik geen geld voor, dus dat gaat toch niet lukken’.
Of je denkt ‘Wat een gave baan, dat zou ik fantastisch vinden om te doen.’ en direct er achter aan ‘Maar ik heb niet de juiste opleiding en ik denk dat ik ook niet de juiste competenties heb.’

Op deze manier beperken we onszelf. Zeggen we tegen onszelf dat we niet kunnen krijgen wat we zouden willen hebben. Zeggen we dat we onze dromen niet waar kunnen maken. Terwijl we niet weten of dat echt waar is.

Denken in kansen

Denk in kansen! Want dat is een kenmerk waar de ‘succesvollen’ vaak anders denken.
Zij zien dezelfde auto, denken hetzelfde ‘die zou ik wel willen hebben’, realiseren zich ook dat zij op dat moment het geld niet hebben, maar denken vervolgens ‘Wat kan ik doen om toch die auto te kunnen kopen? Kan ik een extra baantje nemen? Ga ik elke week meedoen aan de postcodeloterij? Wat als ik de auto ga leasen en niet kopen? Misschien moet ik eens met die en die gaan praten, weten zij wat. En als ik nou….’.
Oftewel, er wordt gedacht in kansen en niet in beperkingen.

Je gaat meer dromen doen!

Wellicht blijft ook in de tweede situatie het rijden van die auto een droom. Maar er is wel onderzocht of die droom gerealiseerd kan worden. Daarmee is er altijd een grotere kans dat je een optie ziet waardoor je jouw droom wel kunt realiseren. Of dat je tot een plan komt waardoor je naar je droom toewerkt, ook al duurt het misschien nog 10 jaar voordat je er bent.

Denken vanuit kansen zorgt er voor dat een groter deel van je dromen uit gaat komen. Beperk jezelf dus niet. Laat je dromen er zijn, bepaal hoe belangrijk een droom voor jou is en kijk of er manieren zijn om die droom te realiseren. Ik gun het je!

Blijf alert, want je blijft leren

Laatst ervaarde ik bij mezelf dat ik mij door beperkingen en angst liet leiden. Het betrof dit keer niet mijn eigen droom, maar die van een ander. Mijn reacties op die droom waren terughoudend. Angst speelde door mijn hoofd. Dat het voor hen misschien op de langere termijn niet goed zou uitpakken. Dit was toch echt te veel voor hen….

Ik realiseerde mij pas later dat ik dacht in beperkingen en dat ik die ook uitte, waar degenen die het betrof juist dachten in kansen.

Zij hebben hun droom weten te realiseren. En ik heb weer wat geleerd.

Wil je op de hoogte blijven?

Leuk! Meld je nu hier aan en wij houden je op de hoogte van onze verhalen en activiteiten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This

Interessante pagina?

Deel de pagina dan via jouw sociale media. We zijn je dankbaar!