Dick Bruna

Op een dag, inmiddels lang geleden, was Dick Bruna zijn kind kwijt op het strand. De stress die dat geeft kan iedere ouder zich voorstellen.

Herkenningspunt voor kinderen

Toen een aantal jaren later Arie Alders uit Breezand zich bij de heer Bruna meldde met een verzoek – we hebben het over ergens rond 1988 – hoefde hij niet lang na te denken over het antwoord. Arie, dromer, uitvinder, uitdenker en uitvoerder van vele plannen, was op het idee gekomen om op het strand palen met figuren van Dick Bruna te plaatsen. Om de x-honderd meter. Herkenningspunt voor kinderen. “Kijk, we zitten bij Nijntje.”

De heer Bruna zei, gezien zijn eigen ervaring, direct ‘ja’ en Arie ging aan het werk.

Nijntje palen

Jaren hebben op vele stranden de ‘Nijntje palen’ ouders en kinderen geholpen. Op het strand van Zandvoort staat er nog maar één. Na een oproep op Facebook kwamen er reacties dat er op meer plaatsen in Nederland nog palen met figuren van Dick Bruna staan: in ieder geval nog in Noordwijk, Breskens, Egmond en IJmuiden.

Dromen

Dit was slechts één van de 6 miljoen dromen van Arie. Zo werkte ik rond 1988 met hem samen en zorgde hij voor het beplakken van de stadsbussen met reclamestickers in de grote steden van Nederland. En over dromen, durven en doen gesproken…. Arie kreeg een jaar of 15 geleden een idee voor een heel speciaal gebouw. Dat gebouw kon in zijn visie maar in één stad in de wereld gebouwd worden: Dubai!

Presenteren in Dubai

Op het moment dat er een handelsdelegatie uit Dubai naar Den Haag kwam, trok Arie de stoute schoenen aan, liet een paar schetsen maken en stapte op de handelsdelegatie af.
En ja hoor, de persoonlijke secretaris van de sjeik van Dubai zag het voorstel, was enthousiast en nodigde Arie uit om zijn ideeën in Dubai te komen presenteren.

Wat in het vat zit verzuurd niet

Arie plande de afspraak in en had twee maanden om zich voor te bereiden. Tastte diep in zijn buidel en liet een 3D-presentatie maken van zijn ideeën voor het gebouw. En het werkte. In Dubai reageerde men heel enthousiast en werd hem gevraagd om het idee met de grootste aannemer van Dubai te bespreken. Na veel vijven en zessen bleek helaas dat het gebouw technisch (nog niet) te realiseren was. Arie bleef enthousiast…., wat in het vat zit verzuurd niet zei hij.

Geen idee hoe het nu met Arie is. Ik heb hem een jaar of 12 geleden voor het laatst gesproken. Een fantastische, super enthousiaste kerel. Fijn dat ik hem heb mogen ontmoeten.

 

Wil je op de hoogte blijven?

Leuk! Meld je nu hier aan en wij houden je op de hoogte van onze verhalen en activiteiten.

4 Reacties

 1. Nadine Schilder

  Nu ik recht voor een Nijntje paal zit, ging ik even opnieuw op zoek naar Arie Alders en Nijntje.
  Wat mooi om deze pagina mee te krijgen.
  De herinnering aan Arie blijft zo zeker!

  Antwoord
  • katrinenroy

   Dag Nadine, dank voor je reactie en fijn dat ook jij af en toe aan Arie denkt.

   Antwoord
 2. Joyce

  Wat mooi gesproken! Dit is mijn vader en ontzettend trots op hem. Helaas door ziekte overleden in 2017.
  Inderdaad een man met teveel ideeën dat het hem ook weleens in de weg zat. Een grote denker en ver vooruit in z’n tijd. Zijn ideeën blijven hier en daar gelukkig nog zichtbaar zoals op het strand 😉

  Antwoord
  • Roy Schuuring

   Wat mooi dat je dit verhaal gevonden hebt Joyce en dank voor je reactie. Je vader is zeker een man om trots op te zijn, en ik ben het met je eens, hij was zijn tijd inderdaad ver vooruit.

   Wat naar te horen dat hij in 2017 overleden is. Veel te jong. Dat ‘in de weg zitten van teveel ideeën’ daar kan ik mij iets bij voorstellen. Hij ging er met zoveel enthousiasme en overtuiging in dat 24 uur in een dag waarschijnlijk vaak te kort waren, zeker als er veel ideeën zijn om aan te werken.

   Maar hij heeft wel regelmatig zijn dromen waar kunnen maken. En daar heb ik ongelooflijk veel respect voor.

   Arie blijft in onze herinnering en elke keer als ik de Nijntje paal weer zie popt hij absoluut weer op. Zoals ik al schreef, fijn dat ik hem heb mogen ontmoeten.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This

Interessante pagina?

Deel de pagina dan via jouw sociale media. We zijn je dankbaar!