Mijn leraar in de coffeeshop

Het is geen geheim dat mijn schoolcarrière niet over rozen ging. Achter mijn stille donderwolkogen lag een zee aan gedoe. School was ‘moeten’ bij nog zoveel anders waar ik mee te dealen had.

Een wijs besluit van school

Vanwege een beperkte ondersteuning vanuit huis, zouden mijn kansen op de havo groter zijn. Destijds vond ik dat lastig, want mijn vriendinnen gingen naar het vwo en zij waren deels mijn reddingsboei. Toch denk ik dat het een wijs besluit was van de school.

Alfred van wiskunde

In 2020 is een aantal oud-docenten van mij overleden. Zoals Alfred, van wiskunde. Een zachtaardige man, met een heldere en duidelijke manier van lesgeven. Het bericht bracht ook een gênante herinnering tot leven, maar vooral dankbaarheid. Hij maakte een verschil en gaf mijn leven een positieve wending.

Mijn allereerste keer in een coffeeshop

Het is mijn allereerste keer en echt zó véél te jong in een coffeeshop en jawel tijdens zijn les, de les van wiskunde. Het maakt mij niet zoveel uit, de gevolgen of het nablijven zie ik later wel. Alfred is nu toch aan het lesgeven, dus de gevolgen van mijn absentie komen later. Tenminste dat dacht ik…

Zijn bulderstem galmt nog in de lucht

“En nu als de sodemieterrij naar mijn les!” buldert zijn stem kei- en keihard van achter mij door het kleine coffeeshopje heen. Ik krimp in elkaar. Mijn hart bonst in mijn lijf. Ik durf hem nauwelijks aan te kijken, maar ik zag zijn vinger in mijn ooghoek streng wijzend naar de buitendeur. Kaarsrecht stond hij achter mij, zijn ogen voelde ik prikken en zijn bulderstem galmt nog in de lucht.

Langzaam komt mijn geschrokken lijf in beweging

Doodstil is het in de coffeeshop. Niet alleen ik schrok van zijn aanwezigheid. Ik voel ieders ogen op mij gericht. Iets wat ik überhaupt niet zo goed kan handelen; in het middelpunt staan. Het leek uren te duren, maar waarschijnlijk nog geen minuut, voordat ik mijn jas opraap en langzaam mijn geschrokken lijf in beweging krijg. Mijn ogen nog steeds zoveel als mogelijk naar de grond gericht.

Mijn walk of shame

Al door de grond zakkend loop ik stap voor stap zwijgend voor Alfred uit naar school. Mijn walk of shame. Het stukje van nog geen 5 minuten duurt eeuwig. In mijn gedachten kruip ik over de vloer terwijl ik tegen mijzelf blijf zeggen ‘Ik ben hier niet, ik ben hier niet’. Ik voel vele ogen op mij gericht terwijl ik de klas in loop. Goedkeurende blikken, verbaasde blikken en afkeurende blikken… Al wensend dat ik onzichtbaar ben, ga ik achter een leeg tafeltje zitten. Waarschijnlijk nog met een diep rode blos op mijn wangen.

Nooit meer een wiskundeles gemist

“Zo we kunnen beginnen, nu we er allemaal zijn.” Zonder blikken of blozen start Alfred zijn wiskundeles bijna 20 minuten later dan gepland.
De rest van de lesuren hoor ik mijn hart nabonken. Ik heb geen idee hoeveel mijn klasgenoten hebben meegekregen. Het spreekt voor zich dat ik nooit meer een wiskundeles van Alfred gemist of verstoord heb. De coffeeshop heb ik vanaf dat moment met een grote boog ontweken.

Docenten die het verschil maken

Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik naast Alfred meer van dit soort docenten had en niet te vergeten de conciërges. Zeker weten dat zijn bulderstem in de coffeeshop heeft bijgedragen aan mijn wens om zelf het verschil te maken, door net dat stapje extra te doen wanneer een ander het zo nodig heeft. Soms heb je iemand nodig die het volste vertrouwen in je heeft, juist wanneer je het zelf zo kwijt bent. Dankbaar ben ik voor de docenten die het verschil maken.

Het boek ‘De juf die geen juf is’

In het boek ‘De juf die geen juf is, waarin ik de verborgen verhalen van jongeren schrijf die ik heb mogen begeleiden, citeer ik een zin uit een boek dat ik nooit heb gelezen van Karin Slaughter: “Soms staat je wereld op zijn kop en heb je iemand nodig die je leert op je handen te lopen tot je je voeten hebt teruggevonden.”

Durf jij het verschil te maken? Of heb jij een docent, (sport)coach of iemand geheel anders in je leven gehad die voor jou het verschil maakte? Laat het onderstaand weten!

Katrín Gudmundsson – het boek 'De Juf die geen Juf is'

Eind  2020 zijn mijn columns gebundeld en uitgegeven in het boek ‘De juf die geen juf is’. Super spannend en leuk! Inmiddels leveren we de 3e druk. Wil jij het (e-)boek bestellen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Droom Durf Doe: omslag boek De juf die geen juf is

Aanmelden voor updates van 'de juf die geen juf' is

Graag houden we je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen rondom 'De juf die geen juf is', van blogs die nog online verschijnen én informeren we je óf en wanneer een vervolg van het boek te bestellen is.

Dank voor je aanmelding!

Share This

Interessante pagina?

Deel de pagina dan via jouw sociale media. We zijn je dankbaar!