De juf die geen juf is

Als kind wilde ik van alles worden, maar schrijver stond wel heel hoog op mijn verlanglijstje. Ontelbare keren verdwaalde ik in boeken en was ik vaak verdrietig omdat de laatste bladzijde naderde en ik afscheid moest nemen van de wereld en de personages uit het boek. Ik kon letterlijk heimwee hebben naar de wereld uit bepaalde boeken. Verhalen schrijven en mensen meenemen naar een andere wereld, een ander leven, een ander perspectief, dat was al vroeg mijn droomwens. Er zijn dozen met dagboeken en schriften vol met schrijfsels opgeslagen. Ik schreef dagboeken en verslond boekenkasten vol uit de bieb. Een boek schrijven? Ik? Die gedachte raakte ik kwijt, allerlei taaletiketjes die ik kreeg opgeplakt deden mij geloven dat het onmogelijk was. Totdat op 8 december 2020 mijn boek ‘De juf die geen juf is’ werd geboren en zelfs bij meerdere bibliotheken gewoon te leen is. Wauw!

Schrijven onder de blauwe lucht met de turquoise zee voor mijn neus

In januari 2020 ben ik gestart met het schrijven van columns op het blogplatform Blogzinnig. Doodeng, maar al gauw begon het te wennen en kreeg ik een schrijfritme te pakken. Ik vertrok voor een lange periode naar Thailand en schreef vanuit allerlei plekken, bedompte hotelkamertjes, maar vaker onder de blauwe lucht met de turquoise zee voor mijn neus, waar ik af en toe een verkoelende duik nam tussen het schrijven door. Hemels!

 

De juf die geen juf is schrijvend aan het strand van Nederland en in Thailand

De jongeren die ik in mijn hart en ziel meedraag

Plotseling zijn daar de jongeren die ik in mijn hart en ziel meedraag, het leek alsof ze zachtjes en steeds harder klopten aan de binnenkant van mijn hart. Alsof ze zeiden: Ik wil eruit, gezien en gehoord worden. Dus ik schreef en schreef. Ik ontving vele mooie en ontroerende e-mails en dankbare reacties op mijn blogs. Er gingen blogs viraal (raar woord tijdens een pandemie) en ik kreeg steeds vaker de vraag: ‘Wanneer komt je boek uit?’ Ik was overdonderd, maar het zaadje was geplant. Een boek, zou het? Kan ik? Durf ik? Giechelig spannend.

Zo leuk dat ik het heb aangedurfd

Mijn boek ‘De juf die geen juf’ is werd op 8 december geboren te Zandvoort, nu bijna 1 jaar oud. Dat voelt zo bijzonder. Het proces van schrijven, hulp vragen én ontvangen, keuzes maken van papiersoort tot lettertypes en oh de voorkant. Ik kijk terug op zo veel moois, zo veel fantastische reacties van de lezers.

 

Katrín buigt zich over de mogelijke lettertypen en een foto van de Katrín met de proefdrukken van het omslkag van haar boek 'De juf die geen juf is'

Het heeft mij ook spannende stappen ver buiten mijn comfortzone gebracht, waar ik het liefst toen heel hard voor weg had willen rennen, maar omwille van het boek en de stem van de jongeren zei ik ja. In plaats van op de achtergrond, gewoon in het licht gaan staan. Zo veel van geleerd en achteraf zo leuk dat ik het heb aangedurfd.

In the spotlights tijdens een interview

Schaamteloos in het licht, mijn jaarthema van 2021, dat heb ik geweten. Zoals tijdens het interview met Roelof Hemmen over mijn boek De juf die geen juf is, de verhalen hadden hem geraakt en zo kwam een interview tot stand. Over de ‘verhalen die soms door merg en been gaan’ aldus Roelof, en/of de moeder die haar sigarettenpeuken uitdrukte op de arm van haar kind een slecht mens is of vind ik dat niet? Of de jongen die het Satanisme aanhing ‘Heb je daar dan niet een echt slecht kind te pakken?’

 

De juf die geen juf is - in gesprek met Roelof Hemmen over mijn boek 'De juf die geen juf is'

Het gesprek van ‘de juf die geen juf is’ met Roelof Hemmen kun je hier beluisteren.

Met plankenkoorts in het Theater van ‘t Woord

Wat vond ik het interview spannend net als het verzoek van El Hizjra, centrum voor Arabische Kunst en Literatuur, om tijdens de jaarlijkse Literaire Iftar – met als thema Vrijheid – een verhaal voor te dragen uit mijn boek De juf die geen juf is. Oei, het was even slikken, want plankenkoorts en een voordracht geven in het Theater van ’t Woord is een lastige combi. Het verhaal van de jongere wil gehoord worden, dus liet ik mij niet klein krijgen door wat podiumvrees. Dankbaar en vereerd dat ik het verhaal mocht voordragen en zo even de stem mocht zijn van Sagal, het meisje dat pas teruggaat naar Soedan wanneer ze een stem heeft. Spannend was het absoluut, maar lang niet zo spannend en ingrijpend als haar verhaal.

Compassie is de sleutel naar geluk

Het boek ‘De juf die geen juf’ is bestaat uit een greep van de vele verhalen van jongeren en gezinnen die ik heb mogen begeleiden in het onderwijs en als jeugdhulpverlener. Het zijn de verborgen verhalen achter de voordeur in onze samenleving. Het beschrijft de vaak onzichtbare worstelingen in het leven, niet alleen die van de jongere zelf, maar ook die van de betrokken docent, ouder, hulpverlener of die van mijzelf. Je leest hoe goede intenties verkeerd kunnen uitpakken of slechts één verkeerde keuze de levens van velen doet verzwaren. Het zijn ontroerende, schrijnende, inspirerende en soms ook grappige verhalen. Verhalen die de kern raken van wie wij zijn. De verhalen van jou, van mij of die van de buren. Met het delen van de verhalen wil ik anderen inspireren om met meer compassie naar zichzelf en de ander te kijken. Iedereen heeft zijn of haar verhaal, oordelen is zo eenvoudig. Compassie is de sleutel naar geluk.

En nu?

Mijn boek zit straks in vele kerstpakketjes en er liggen er nog in paar in enkele boekhandels. Ik ben beschikbaar in de bieb en ik ben zo goed als uitverkocht (klinkt zo leuk om te schrijven, helemaal wanneer je net als ik een beelddenker bent). Per 8 december 2021 is het boek ‘De juf die geen juf is’ ook beschikbaar als e-book. Ik ben schrijver en ik moet er nog steeds om giechelen.

Wil je het e-book of één van de laatste boeken van ‘De juf die geen juf is’ bestellen? Dat kan, klik hier voor de bestelopties.

 

 

Katrín Gudmundsson – het boek 'De Juf die geen Juf is'

Eind  2020 zijn mijn columns gebundeld en uitgegeven in het boek ‘De juf die geen juf is’. Super spannend en leuk! Inmiddels leveren we de 3e druk. Wil jij het (e-)boek bestellen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Droom Durf Doe: omslag boek De juf die geen juf is

Aanmelden voor updates van 'de juf die geen juf' is

Graag houden we je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen rondom 'De juf die geen juf is', van blogs die nog online verschijnen én informeren we je óf en wanneer een vervolg van het boek te bestellen is.

Dank voor je aanmelding!

Share This

Interessante pagina?

Deel de pagina dan via jouw sociale media. We zijn je dankbaar!